Vragen stellen aan jezelf

Gepubliceerd op 8 september 2020 om 13:42

Voordat je de tekst van dit artikel begint te lezen, zou je eerst even naar het plaatje moeten kijken. Want deze prent kan je veel over jezelf vertellen.

Hoezo? Heel simpel door te beseffen wat je gedachten waren toen je er naar keek. Wat dacht je als eerste? Wat viel je op?

Zag je de eenvoud en tevredenheid van al die mensen daar in bed? Of zag je het eerst hoe armoedig het er is? Dat je zelfs met een paraplu in bed moet liggen om niet nat te worden als het regent? Of dacht je dat het niet bepaald hygiënisch is dat er een hond op de dekens ligt en een kip daar zomaar rondloopt? Of misschien dacht je wel: "Nou, dat zijn veel kinderen” en heb je daar een waardeoordeel over? 

Wat je gedachten ook waren, ze zeggen heel veel over jezelf. Ze laten zien wat je waarden en normen zijn, hoe jij in het leven staat en wat jij belangrijk vindt. En als je nog wat langer naar het plaatje kijkt, dan volgen er vanzelf nog meer gedachten. Onze hersenen staan immers niet stil.

Bij elke gedachte die bij je opkomt, kun je vragen stellen. Wat spreekt je aan, wat spreekt je niet aan? Klopt het wel wat je denkt? Moet je je visie misschien bijstellen? Hebben deze mensen iets wat jij niet hebt? En omgekeerd: wat heb jij dat zij niet hebben? Zou je met hen willen ruilen? Het gaat er maar om dat je tevreden bent. Hoe hoog scoor jij daarmee? Dit zijn nogal wat vragen, nietwaar? Maar met vragen stellen, vooral ook aan jezelf, maak je vorderingen om jezelf beter te leren kennen. En dat is de bedoeling.

Dit is ook heel leuk om met een groepje mensen te doen. Je kunt natuurlijk elke willekeurige prent daarvoor gebruiken. Als je elkaars eerste reacties hoort, weet je meteen hoe die persoon naar het leven kijkt. Daar kun je dan samen weer over praten en eventueel elkaars blik verruimen.

Maar het belangrijkste is dat je vragen blijft stellen aan jezelf. Observeer je eigen gedachten. Luister naar wat je steeds tegen jezelf zegt, maar ook tegen mensen in een gesprek. Door dit te doen zie je steeds duidelijker van jezelf hoe je in het leven staat. En dat is zeer belangrijk. Want dan kun je het ook meteen aanpakken als er iets veranderd of verbeterd zou moeten worden. En als je dat doet en je verandert jezelf, dan betekent dat dat je omgeving ook met je mee verandert. Want dan moeten ze zich sowieso anders opstellen ten opzichte van jou.

Daar gaan we weer, het is dus toch waar: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina. Zie knop 'contact'.