Het slimme ezeltje

Gepubliceerd op 8 september 2020 om 13:41

Op een mooie boerderij, met grote lappen grond eromheen , woonden heel veel dieren. Daar was ook een ezeltje bij.

Het beestje had het enorm naar zijn zin, want het had ruimte in overvloed om te kunnen rennen en springen. Maar op een dag lette het niet goed op en kukelde midden in zijn danspartijtje in een diepe put die nog maar net gegraven was. Het ezeltje schrok enorm. Het was hard neergekomen en had zich flink bezeerd. Van angst en pijn begon het luid te balken. ”iiiaa, iiiaaa, iiiaaa”, maar niemand hoorde het.

Wanhopig trappelde het beestje tegen de wand van de put om er uit te komen. Dat lukte natuurlijk niet. Maar wat er wel gebeurde was dat er telkens wat zand naar beneden geschraapt werd door de hoeven van het beestje. Er vormden zich hoopjes, en daar ging het ezeltje bovenop staan en schraapte verder …..

Intussen was de boer aangekomen, want hij had dan toch het geschreeuw gehoord. Zoals gewoonlijk had hij een spade bij zich. Hij keek in de put en zag tot zijn verbijstering wat het ezeltje aan het doen was. Omdat er geen touw voorhanden was om het ezeltje naar boven te halen, kreeg de boer het lumineuze idee om het ezeltje te helpen door met zijn spade aan de zijkant van de put zand los te scheppen en naar beneden te gooien. Natuurlijk viel er ook zand op de rug van het beestje, maar dat schudde het er meteen weer van af. Op deze manier werden er telkens hoopjes zand op de bodem van de put gevormd, en elke keer stapte het ezeltje daar boven op. Kun je bedenken hoe dit verhaal afloopt?

Inderdaad, doordat de boer en het ezeltje nog een tijdje doorgingen met wat ze deden, werd de put met zand gevuld en tenslotte kon het ezeltje er zelf uitstappen.

 

De moraal van dit verhaal?

Dat het leven vol valkuilen kan zitten en we goed moeten opletten om er niet in te kukelen. Maar als dat dan toch eens gebeurt, zorg dan dat je bergjes maakt die je een voor een beklimt, waardoor je tenslotte weer uit de kuil zult komen. ‘t Leven zal altijd wel wat onaangenaams over je uitstorten, maar de truc is om dat van je af te schudden en een stap omhoog te doen.

De moeilijke dingen in ons leven zijn eigenlijk een kans om omhoog te klimmen. Grijp die kans aan en door rustig te volharden, dus nóóit op te geven, bereik je gegarandeerd je doel. Net zoals het slimme ezeltje.

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.