Je auto - Je lichaam

Gepubliceerd op 27 november 2022 om 22:47

Je auto is kunststof en blik. Je lichaam is natuur. Welke brandstof hebben beide nodig om te kunnen voortbewegen?

 

Een dezer telefoneerde ik met iemand die veel weet over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. “Goh”, zei die persoon, “als de mensen nu eens net zo goed voor hun lichaam gingen zorgen als voor hun auto, wat zou dat geweldig zijn. Want als je ziet hoe sommige mensen (m.n. mannen) hun auto verzorgen, is dat perfect. Elk krasje wordt zorgvuldig weggepoetst, de olie wordt op peil gehouden, jaarlijks is er een degelijke onder-houdsbeurt en er wordt voor gewaakt dat hij altijd goed in de was zit. Als hij ‘dorst’ heeft krijgt hij op tijd de juiste brandstof, want anders loopt hij niet.”

 

Ja, dat klopt allemaal. De auto wordt wel eens als een soort heiligdom beschouwd. Als wij ook zo met ons lichaam om zouden gaan, dan zouden we veel problemen voorkomen.

Helaas echter besteden veel mensen pas aandacht aan het lichaam (en dan hebben we het niet over mode en schoonheidssalons) als het begint te protesteren. We gaan ervan uit en we verwachten dat het lichaam altijd goed functioneert. Als we er eens bij stil staan wat het allemaal voor ons doet, dan is dat wonderbaarlijk. Pas als er iets niet functioneert of pijn gaat doen, beseffen we wat we missen.

We zouden dan ook goed voor ons lichaam moeten zorgen, en niet alleen als er al klachten zijn. Op voorhand zorgen is erg belangrijk. Preventieve gezondheidszorg noemt men dat. Ja, voorkomen is beter dan genezen.

 

Beter voorkomen dan genezen

 

Het lichaam wil ons dienen, en wij zouden het lichaam moeten dienen. Het lichaam moet niets te klagen hebben. We horen het op tijd te voeden met goede ‘brandstof’, en niet zomaar een hongergevoel weg eten met een reep of chips. Het lichaam (lees: onze gezondheid) is het kostbaarste dat we hebben. Kostbaarder dan een goed gevulde bankrekening of al je spullen, zoals die mooie auto die ‘in de watten’ gelegd wordt.

Je zou kunnen zeggen dat het lichaam je auto is waarmee je je levensweg aflegt, of je boot om de levenszee over te steken. Het is de behuizing van je ziel. Het is een instrument waarmee jij ‘je ding’ kunt doen. Besef dit en spring goed met je lichaam om. Geef het op tijd rust en mat het niet af door overmatig te werken, te veel te sporten, te veel op stap te gaan, en door te veel of verkeerd voedsel te eten. Immers, in een benzineauto stop je toch ook geen diesel of gas?

Pleeg dus geen roofbouw op je lichaam, want het is een ’godsgeschenk’ en een wonderbaarlijk knappe machine die goed moet functioneren. En daar horen wij het bij te helpen. We horen er net zo goed voor te zorgen alsof het een nieuwe auto zou zijn. Waardeer het, koester het, en wees het dankbaar voor wat het allemaal voor je doet. Dit alles klinkt misschien wat oubollig en afgezaagd, maar het is o zo waar. Geef het de juiste brandstof. We hebben immers allemaal een gezond lichaam nodig?

 

De invloed van de soort brandstof (voedsel) is heel erg groot

 

Wat we het eerst leren over voedsel is dat het vitaminen en mineralen bevat, en eiwitten, bouwstoffen, koolhydraten, e.d. Dat heeft het lichaam allemaal nodig. Maar, wat we over het algemeen niet weten, is dat het nog veel verder gaat dan dat. Het beïnvloedt namelijk ook ons geestelijk welzijn. Maar we zullen eerst eens kijken welk voedsel we eigenlijk achterwege zouden moeten laten. We praten hier niet over welbekende items als alcohol, drugs, roken, vette frites e.d. Want dat deze niet zo gezonde zijn dat weten we al lang.

 

Met onderstaande kom je al een heel eind

 

Neem geen witte suiker en wit meel. Dat zijn absolute boosdoeners. Het gaat hier m.n. om het proces van het wit maken, het raffineren. Daar worden allerlei schadelijke stoffen bij gebruikt. Het zit in heel veel producten. Lees er de etiketten op de doosjes, pakjes, zakjes, blikjes en flesjes maar eens op na.

Eet zoveel mogelijk voedsel dat natuurlijk is, zuiver (liefst onbespoten), onbewerkt en vers. Groenten en fruit is uitstekend. Alsook noten, graanproducten (kies volkoren), honing, (zilvervlies)rijst en aardappelen. Olie is beter dan vet.

Vermijd alles wat té is. (Te zout, te zuur, te zoet, te veel, te weinig, te warm, te koud, enz.)

Zorg ook voor zuiver water, zuivere lucht en voldoende zon. (We bedoelen niet in de zon liggen bakken). En neem voldoende beweging, rust en slaap.

 

Gebak, koek en snoep is dus eigenlijk helemaal uit den boze vanwege de witte suiker en het witte meel. Dit soort voedsel levert alleen maar meer ‘honger’ op, ook door de stoffen die nog extra zijn toegevoegd. Door dit te eten raak je in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. En toch is dat nodig. Die cirkel kun je doorbreken door te beginnen met enkele slechte dingen te vervangen door goede. Bijv. je kunt heel gemakkelijk zelf een lekker toetje maken in plaats van zo’n kant-en-klaar product te nemen waar al die toevoegingen in zitten. Dat is nog veel goedkoper ook. Zoals bijv. de magere Franse kwark. Die kun je zelf nog lekkerder maken met wat vloeibare honing en een rozijntje. Of doe er een scheutje Dixap bij. Dat is fruitsap voor baby’s, ook helemaal zuiver. Zo heb je een heerlijk puur toetje, zonder suiker of andere toevoegingen. Zoals bijv. fructoseglucose, dat nog erger schijnt te zijn dan witte suiker. En je hebt dan ook geen E-nummers van conserveermiddelen, en kleur– geur- en smaakstoffen.

Wat die E-nummers betreft: die blijken niet allemaal even slecht te zijn, maar er zitten ook hele vervelende tussen. Onze lever, die de schadelijke stoffen overal uithaalt, ook van de ruime hoeveelheden koffie en alcohol die wij naar binnen werken, moet dat allemaal verwerken. Hij wordt extra belast. En dat vaak levenslang.

Als je moet kiezen tussen twee ‘slechte’ producten, neem dan het product met de minste E-nummers.(Ik telde de E-nummers van een klein huzarenslaatje van € 0,43. Hier zaten er 15 (!)  in verwerkt.  Bovendien durft men soms ook nog glashard te liegen over wat er op een etiket vermeld staat. Dan zijn we het spoor helemaal bijster.

 

Staan we er wel bij stil wat we eten?

Ons lichaam is toch geen chemische fabriek?

Zorg voor de juiste brandstof.

Je zult er veel baat bij hebben.

 

VicToria

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.