Een gouden tip: SCHRIJF JE SLIM.
Een van de deelnemers van een groep die ik eens mocht verzorgen maakte me attent op een leuk artikel. De bron is onbekend en ook niet meer te achterhalen. Het artikel zegt dat het ‘met-de-hand-schrijven’ zo belangrijk is. Ik neem het hier bijna letterlijk over.
Het luidt als volgt:
Met de hand schrijven
Met de hand schrijven, wanneer doen we dat nog?
We schrijven nog handmatig boodschappenlijstjes, to-do-lijstjes en kattebelletjes, maar dat is het dan ook. Dat is jammer, want uit allerlei onderzoek is gebleken dat met de hand schrijven je hersenen een grotere impuls geeft dan typen.
Op de Universiteit van Indiana liet men twee groepen kinderen oefenen met hoofdletters. De ene groep mocht dat al schrijvend doen, de andere al lezend. Toen de onderzoekers de kinderen onder de hersenscan legden, ontdekten ze dat de schrijfgroep veel meer neurale activiteit in de hersenen had dan de leesgroep. Ook zag hun brein er meer ontwikkeld uit en bleken ze motorisch verder te zijn dan de controlegroep. Daarnaast bleek ook nog dat kinderen meer ideeën krijgen tijdens het schrijven dan tijdens het typen. Ook een taal leren gaat gemakkelijker met schrijf- dan met typeoefeningen.
De wetenschappelijke uitleg is dat als je met de hand schrijft, de handbewegingen een ‘afdruk’ in je hersenen nalaten. Tijdens het typen wordt je brein ook wel geprikkeld, maar het leermechanisme wordt niet op dezelfde manier versterkt. Wat je op papier zet, neem je meteen op in je hoofd.
Zelfs op emotioneel vlak kunnen we profiteren van schrijven met de hand. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je nare gebeurtenissen beter verwerkt als je ze opschrijft.
Bovendien kan het gewoon heel prettig en ontspannend zijn om rustig je pen over het papier te laten glijden voor de mooiste krullen en lusjes ……
Ikzelf kan bovenstaande alleen maar bevestigen. Als ik me moest voorbereiden op het thema van een nieuwe bijeenkomst van een groep, deed ik dat altijd al schrijvend met de hand. Notities maken, schema’s neerzetten, enz. Dat werd dan meteen heel duidelijk in mijn hoofd, want ik hoefde nooit meer iets terug te kijken. Ik kon me alles meteen heel duidelijk weer voor de geest halen. Maar wanneer ik het thema alleen maar gelezen had als voorbereiding, moest ik geregeld wel terugkijken. Het effect was dus lang niet hetzelfde.
Misschien ben jij nu ook geprikkeld om het eens uit te proberen. Dus dat je al schrijvend je onderwerp behandelt. Wat het ook is.
Kijk maar eens wat het met je doet.
VicToria
Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.
Zie knop 'contact'.