Een sleutel

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 00:21

Waar gebruik jij jouw sleutel voor?

 

Een aantal mensen hadden samen een gezellig feestje. Iedereen genoot. En de gastvrouw misschien nog wel het meest. Ze vertelde dat ze op die dag nog een bepaalde tekenopdracht moest maken. Ze was namelijk al heel lang lid van een schildersclub en maakte ook mooie schilderijen die soms tentoongesteld werden. Maar voor deze tekenopdracht mocht ze alleen het potlood gebruiken. In haar enthousiasme liet ze de gasten zien wat ze alvast gemaakt had. En ja hoor, haar tekening van een sleutel leek wel een foto, zo mooi.

Maar er moest nog iets toegevoegd worden. Namelijk het woord 'sleutel' en waar die voor zou dienen. Ook liet de gastvrouw via haar mobieltje zien wat de andere cursusleden tot nu toe getekend hadden. Je zag de meest uiteenlopende uitvoeringen. Mensen zijn blijkbaar heel creatief. Iemand had bijv. een muzieksleutel getekend. En hieronder zie je nog enkele voorbeelden. 

 

 

Wat betekent een sleutel voor jou?

Een van de gasten van dat feest was erg geïnteresseerd in deze tekenopdracht. Ze dacht: "Wat zou ik kunnen tekenen? Wat betekent een sleutel voor mij?"

Ze besefte dat een sleutel voor haar 'vrijheid' betekende. Want als je de deur van het slot af haalt, dan kun je vrij naar buiten lopen. Bij wijze van spreken de hele wereld in. Dat je kunt gaan en staan waar je wilt, dat je kunt kopen wat je wilt, dat je kunt eten wat je wilt, dat je de soort van gezondheidszorg kunt kiezen die jij wilt, enz. Dit alles binnen bepaalde grenzen natuurlijk. Want je weet dat wanneer je giftige paddenstoelen eet, je dan ziek wordt. Of als je minder geld hebt, je geen dure dingen moet aanschaffen. Maar dan heb jij wel de keuze om iets wel of niet te doen of te laten.

Vrijheid van keuze

Zo kwam deze gast uit bij het woordje 'vrijheid'. Maar dat hoort er niet alleen te zijn voor je lichaam. Nee, je dient ook vrij te kunnen zijn in je denken, spreken en doen. Niet met de bedoeling dat je er zomaar van alles kunt uitflappen, of mensen kunt beledigen of kwaad doen. Nee, dat is simpelweg een kwestie van beschaving en moraliteit. Maar je hoort wel vrij te zijn om je mening te uiten en een dialoog aan te gaan. Daar kun je ook deuren mee openen. Voor jezelf. Of voor de ander. 

Zelf nadenken

Je kunt de sleutel gebruiken om je bewustzijn te verruimen door zelf na te denken. Dat je dus niet alleen denkt en doet volgens wat anderen zeggen hoe het is of hoe het zou moeten zijn. Nee, we zouden ons moeten vrij maken van alle aangeleerde of opgelegde overtuigingen die je hebt meegekregen door je opvoeding thuis of op school, of via t.v. en kranten, van je cultuur, enz. We zouden onszelf moeten vrijmaken van alle programmeringen. Zoek je eigen weg. Vind wat voor jou belangrijk is.  Wat is voor jou waarheid, vrede, liefde, enz. Kijk verder dan wat je tot nu toe gewend was.

Of misschien kom je tot de conclusie dat het juist goed is wat je doet en wil je dat voortzetten. Maar dan is het wel jouw keuze. Een keuze waarvoor jijzelf de verantwoordelijkheid draagt.

Innerlijke groei

De vrijheid van dit alles draagt bij aan je innerlijke groei. In feite heb je geen pastoor of politieagent nodig die jou moet vertellen wat je wel of niet mag doen of denken. Wij dienen ons innerlijk kompas te ontwikkelen. Daarmee voel je feilloos aan of je leeft vanuit de vijf menselijke basiswaarden of niet. Doe je dat niet, dan krijg je vroeger of later alleen maar deksels op je neus.

Dus echte vrijheid dient er te zijn voor lichaam, ziel en geest. Dat je op geen van deze gebieden 'opgesloten' bent. En dat kun je bereiken door de sleutel om te draaien en zo je  bewustzijn te verruimen om volledige vrij te worden.

 

Dit alles zo overdenkende, maakte de gast van dat feest onderstaand plaatje.

Dit was niet getekend, maar op de computer gemaakt. Dat kan dus ook.

 

 

Alle mensen hebben een of meerdere sleutels. Misschien ben je nu geïnspireerd om ook het tekenpotlood ter hand te nemen of in de computer te klimmen om iets moois te maken. Gewoon alleen maar voor jezelf. Misschien teken je iets heel simpels, maar misschien is het ook iets wat tot nadenken stemt. Het is in ieder geval leuk om te doen. Waarschijnlijk leer je jezelf weer een beetje beter kennen en krijg je er nieuwe inzichten bij.  Wat je ook tekent, jouw idee is voor jou het meeste waard!

Veel plezier!

 

 

P.s. De gast van dat feest was ik zelf.

VicToria

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.