De adelaar

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 00:11

De adelaar is de vogel met de langste levensduur van zijn soort.

Hij kan 70 jaar oud worden. Maar om die leeftijd te bereiken moet de adelaar op een gegeven moment een moeilijke beslissing nemen.

Wanneer hij ouder dan 40 jaar is geworden, zijn zijn klauwen niet meer zo soepel om prooien te grijpen die hij als voedsel nodig heeft. Zijn lange en scherpe bek wordt krom. Zijn oude en zware vleugels kleven vanwege de dikke veren vast aan zijn borst waardoor het steeds moeilijker wordt om te vliegen.

Als de adelaar op dat punt is aangekomen, heeft hij twee mogelijkheden: ofwel sterven ofwel door een pijnlijk proces van verandering heengaan. Dat proces duurt ongeveer 150 dagen, dus dat zijn 5 hele maanden.

 

De vlucht van 'wedergeboorte'

Het proces vereist dat de adelaar naar zijn nest op een bergtop vliegt. Daar slaat hij zijn bek tegen een rots totdat hij hem kan lostrekken. Als de bek verwijderd is, moet de adelaar wachten totdat er een nieuwe gegroeid is. Vervolgens trekt hij zijn klauwen los en moet hij opnieuw wachten tot hij nieuwe heeft gekregen. En tenslotte komen de veren aan de beurt. Het kost opnieuw veel tijd om de oude veren te verwijderen en nieuwe te laten groeien. En eindelijk, na vijf maanden maakt de adelaar dan zijn beroemde vlucht van 'wedergeboorte' en leeft nog eens 30 jaar.

 

Zo'n 'wedergeboorte' gebeurt ook vaak bij mensen

We kunnen dit proces bij de adelaar als symbool nemen voor wat bij mensen ook vaak nodig is. De veranderingen aan het lichaam van de adelaar helpen hem langer te leven. Bij mensen kunnen veranderingen ook nodig zijn om te  overleven. En dat kan dan behalve lichamelijk, ook mentaal, emotioneel, en zelfs materieel zijn. Bijv. dat je zou moeten verhuizen om voor jezelf een beter leven te creëren.

 

Het is duidelijk dat het proces van verandering eigenlijk niet tegen te houden is.

Veel mensen willen het liefst de dingen op hun beloop laten op de vertrouwde manier. Maar of je nu wel of niet wilt veranderen, in het algemeen ontkom je er niet aan. Op een gegeven moment blijkt het 'oude' niet meer te voldoen en moet er iets anders voor in de plaats komen. Voor mensen zou dat bijv. kunnen inhouden dat ze moeten afrekenen met oude herinneringen, gewoonten of tradities. Dat ze de dingen moeten verwerken, een plaatsje geven, er de lessen uit leren…… Want pas als we vrij zijn van oude ballast, kunnen we de toekomst zonnig en met hernieuwde kracht tegemoet treden. Schuw de veranderingen dus niet, maar verwelkom ze liever, want daarmee kun je je leven een  positievere wending geven.

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.