Exclusief of inclusief?

Gepubliceerd op 10 oktober 2020 om 22:36

‘Houden van .....’, iedereen weet wat dat inhoudt. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met hoe wij ‘houden van’?

Doen we dat exclusief? Zoals: ik houd alleen maar van deze man of vrouw, en alleen maar van dit kind?

Of doen we dat inclusief. Dat je écht houdt van alles wat leeft en alles wat is. Dat je dus niets of niemand buitensluit. Dat eerste zullen we allemaal wel (her)kennen, maar dat tweede zal ons uitermate vreemd zijn.

In kleine voorbeelden zien we al dat mensen ‘exclusief’ houden van. Zoals een buurvrouw die zegt: “O ik ben heel erg gek op honden, die mogen alles bij mij. Maar katten moet ik niet, die jaag ik altijd weg.” Waarom sluit ze de katten uit? Die beestjes hebben toch niets misdaan? 

 

Ga eens bij jezelf na hoe jij lief hebt.  Er bestaat een grote kans dat je versteld staat als je ontdekt hoeveel je buitensluit. Maar als je leert om inclusief lief te hebben, des te rijker, aangenamer, zachter en liefdevoller je eigen leven wordt.

Eigenlijk hebben we niet eens het recht om iets of iemand uit te sluiten. Dat wil niet zeggen dat je nu opeens iedereen om de hals zou moeten vliegen, want sommige mensen kun je inderdaad beter op afstand houden. Maar vanuit de stilte in ons hart kunnen we toch van iedereen houden, zelfs van onze vijand. Want jouw kern en zijn of haar kern (en de kern van alles wat leeft en is), is immers een en dezelfde?

 

We lazen ergens:

”Pas als een mens van een dier kan houden, wordt zijn ziel helemaal wakker.”

Misschien is dit een goede aanwijzer om eens bij jezelf na te gaan in hoeverre je ziel al ontwaakt is. Als je ziel wakker is, dan houd je inclusief van …... en is exclusief houden van .......verleden tijd. Als je echt houdt van..…. kun je de ander of het andere geen kwaad meer berokkenen. Bijv. het is gebruikelijk dat mensen vlees eten, maar het troetelkonijn van je zoontje, dat gaat echt niet de pan in. Waarom? Omdat je van dat beestje houdt.

Dat moeten we dus goed onthouden: als er echt ‘houden van’ in het spel is, kun je de ander of het andere geen kwaad meer doen.

 

Maak je niet ongerust als je je kinderen niet alles kunt geven waarvan je droomde. Geef hen gewoon het beste van jezelf. En bovenal onvoorwaardelijke liefde.

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.