Nieuwe 'plaatjes' maken

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 00:53

Waarom lezen we en luisteren we zo graag naar verhalen?

Verhalen vertellen is zo oud als de wereld. Zolang er mensen zijn wordt dat al gedaan. We kennen bijv. hele oude sprookjes, maar ook de Bijbel en andere oude heilige boeken staan vol vertellingen.

Door verhalen en gelijkenissen over feiten of gebeurtenissen uit het dagelijks leven te vertellen, kun je massa’s eenvoudige mensen bereiken, evenals hen die meer ontwikkeld en spiritueel zijn.

En wat te denken van kinderen? Ook die luisteren graag naar een verhaal. Ze zijn er dol op. Ze worden er door meegenomen. Het verhaal dient natuurlijk wel aangepast te zijn aan hun leeftijd.

Een verhaal begrijp je niet alleen met je hoofd, maar vooral ook met je gevoel. Dat komt omdat de ‘beelden’ die je voorgeschoteld krijgt, behalve in het hoofd ook in het onbewuste naar binnen gaan. Beelden zijn namelijk de taal van het onbewuste. Bovendien vertellen ze veel meer dan woorden dat kunnen.

In het onbewuste liggen al heel veel oude ‘plaatjes’ opgeslagen van wat we eerder ooit eens meemaakten en waar we betekenis aan gegeven hebben. Bijv. als je ooit eens erg geschrokken bent van een boze grote hond, (dat je daar een ’plaatje’ van hebt opgeslagen), dan ben je heel voorzichtig als je ergens weer zo’n (loslopende) hond ziet, al is het nog maar heel in de verte. Je loopt liever een straatje om. Het ‘oude plaatje’ kleurt dus je nieuwe waarneming. M.a.w.: de ‘plaatjes’ die in ons onbewuste aanwezig zijn, zijn van invloed op ons bewuste. Zij kleuren ons denken en doen. Ja, zij kleuren zelfs onze interpretaties van wat wij zien en horen.

Nieuwe verhalen kunnen ons nieuwe ‘plaatjes’ geven. En ze kunnen de oude plaatjes in ons onbewuste veranderen. We gaan dus anders tegen de dingen aankijken en begrijpen. We leren…..........!

Laat het daarom goede ‘plaatjes’ zijn die we elkaar doorgeven in onze verhalen. Zeker in wat we onze kinderen voorschotelen. Laat het iets goeds zijn met een goede boodschap. Want inderdaad: het gaat om de ‘moraal in het verhaal’.

En ouders, jullie hebben nu redenen te over om je kind(eren) vóór het slapen gaan een mooi en goed verhaaltje voor te lezen. Niet eentje waar het angstig of opgewonden van wordt, maar eentje waar het iets goeds van leert, en wat rust, vertrouwen en moed geeft. En dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Want waar je je aandacht op richt, dat groeit.

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.