Slingers ophangen

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 16:01

Er wordt gezegd dat het leven een feest is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen.

Ik denk dat hier een grote kern van waarheid in zit. En die slingers, dat kan natuurlijk van alles zijn. Dat kunnen gewoon letterlijk versierselen zijn om je omgeving op te vrolijken. Maar het kunnen ook zogenaamde slingers zijn, dus dingen die je een feestelijk en blij gevoel geven. Dat je bijv. jezelf een bloemetje cadeau doet, of een ijsje. Maar er zijn ook 'spirituele slingers'. En een daarvan is dat je letterlijk een slinger zou kunnen maken vanuit je gevoelens van dankbaarheid. Dat zal je leven echt opleuken, want dankbaarheid is een grondbeginsel voor een fijn en vervullend leven. 

Stel je voor dat je in je vriendenkring iemand kent die altijd mopperend door het leven gaat, en dat er ook iemand is die altijd vooral dankbaar is. Deze laatste persoon straalt een totaal andere energie uit. Het zal niet moeilijk zijn om te zeggen in wiens gezelschap je het liefst verkeert.

Daarom volgt hieronder een tip (voor de knutselaars onder ons) om een dankbaarheidsslinger te maken. Een mooi middel om je eigen gevoelens van dankbaarheid eens goed te bekijken en om ze een boost te geven. En deze slinger kun je dan tevens gebruiken als 'reminder'. Een geheugensteuntje om je te helpen herinneren aan de goede dingen die je omringen en ten deel vallen. Het lijkt misschien flauw om te doen, maar het heeft echt resultaat.

Wat moet je doen?


Neem strookjes papier waar je een slinger mee kunt plakken. En schrijf op elk strookje iets waarvoor je dankbaar bent. (Laat de uiteinden van de strookjes blanco, want die heb je nodig om de strookjes tot een cirkel te kunnen plakken.)
En als je dan begint te schrijven, begin dan telkens met: “Ik ben dankbaar….”, met daarachter datgene waar je dankbaar voor bent. Bijv.: “Ik ben dankbaar voor mijn hondje. Hij is zo lief.” “Ik ben dankbaar voor het mooie huis waarin ik woon.” Ik ben dankbaar voor mijn goede gezondheid.” Enz.
Hoe meer strookjes je beschrijft, hoe meer dingen je te binnen schieten waar je dankbaar voor bent. Ik schreef bijv. “Ik ben dankbaar voor wat ik in mijn leven heb geleerd.” “Ik ben dankbaar voor mijn vriendelijke buurman.” (Want dat had ook heel anders kunnen zijn.) “Ik ben dankbaar dat ik me fit en energiek voel.”
Als je steeds weer opnieuw schrijft ‘Ik ben dankbaar’ verstevigt dat je gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid is een van de meest positieve en gelukzalige gedachten en gevoelens die je maar kunt hebben.


Neem daarna een beschreven strookje en plak de uiteinden aan elkaar, zodat je een rondje hebt. Neem het volgende strookje, haal een uiteinde daarvan door het eerste geplakte rondje, en plak van dit tweede strookje dan ook de uiteinden aan elkaar. En doe zo met elk volgend strookje, zodat je een slinger krijgt. Een mooie, lange slinger. En hang hem dan ergens op een voor jou goed zichtbare plek. In je slaapkamer of ergens anders. Zodat je hem steeds ziet en je herinnerd wordt aan die dingen waarvoor je dankbaar bent. Op die manier help je je gedachten om steeds weer het positieve in herinnering te nemen.


Interessant om te weten is dat je hersenen gemiddeld 30 dagen nodig hebben vooraleer een nieuw idee of gewoonte is ingesleten. Vandaar het nut van zo’n reminder. Je zou hem dan ook minstens 30 dagen lang in het vizier moeten houden.
En elke keer als je weer iets hebt om dankbaar voor te zijn, kun je de slinger langer maken. Mijn slinger is al ruim twee meter lang.

Het voelt heel fijn om dit te doen. Je kunt er zelfs een zondagmiddag aan besteden om samen met je kinderen zo’n slinger te maken. Of je kunt het als activiteit inplannen op een verjaardagsfeestje. Zodat kinderen al vroeg leren om vooral ook de goede dingen in hun leven te zien en te benoemen en dankbaarheid te ontwikkelen. Zoals een kind zo mooi schreef: “Ik ben dankbaar dat er konijntjes zijn op aarde.”


Wat je uitstraalt, keert naar je terug.
Dat geldt zowel voor het positieve als het negatieve.
Als je dankbaarheid uitstraalt, zullen er meer dingen op je pad komen waar je dan ook weer dankbaar voor kunt zijn. Dat maakt je dan ook weer  sterker en kun je beter omgaan met de tegenslagen van het leven.

Een mens is geneigd om de slechte en moeilijke dingen voor ogen te houden, maar het is beter om het goede te zien en er dankbaar voor te zijn. Dat helpt je veel en veel beter vooruit.

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.