Zing een lied

Gepubliceerd op 15 augustus 2021 om 00:05

Klopt het als ik zeg dat de mensen in vroeger tijden meer liedjes zongen en floten dan nu? Of vergis ik me hierin?

Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan herinner ik me menig fietser die fluitend zijn weg vervolgde. Maar dat zie ik nu niet meer. De enige die ik geregeld nog een deuntje hoor fluiten is mijn buurman als hij aan het klussen is. En dat klinkt zeer aangenaam. Hij zegt dat hij niet eens beseft dat hij aan het fluiten is. Dat gaat vanzelf.

Wat ik wel zie is dat veel mensen steeds maar weer met volle aandacht naar het schermpje van hun telefoon blijven kijken, zelfs als ze fietsen of de hond uitlaten. Dat is eigenlijk jammer. Want hoe meer je met dat schermpje bezig bent, des te minder aandacht heb je voor je eigen wereld. En dan denk je er al helemaal niet aan om een liedje te zingen, te neuriën of te fluiten.

Dit artikel is een pleidooi om zoveel mogelijk zelf te gaan zingen. 

 

Het is gebleken dat zingen heel belangrijk is. Ook als je zogezegd 'niet kunt zingen'.

Want wat gebeurt er dan?

  • De boodschap van de tekst van een lied gaat veel dieper bij je naar binnen dan wanneer je iets leest of hoort. Het is dus belangrijk om liederen te zingen met een zinnige tekst waarvan je iets leert. En liedjes met een mooie, liefdevolle, opbeurende of troostende boodschap. 
  • Als je samen met anderen zingt beginnen liefdeskrachten te stromen. Door samen te zingen stem je je op elkaar af, zodat je hetzelfde ritme aanhoudt en op dezelfde toonhoogte zit. Je zet dus je oren en je hart open naar de ander door goed te luisteren. Je houdt rekening met elkaar.
  • Door te zingen gaan je beide hersenhelften beter met elkaar samenwerken. De rechter hersenhelft bevat je intuïtie, je gevoelens, (ook voor de schoonheid van de muziek), kan verbanden leggen,  processen doorzien, e.d. De linker hersenhelft heeft het lineair denken, de logica e.d. Dat zijn dus zaken die met het verstand te maken hebben. Door te zingen gebruik je  beide hersenhelften.
  • Als je zingt haal je dieper adem en adem je ook langer uit. Het komt dus je longen en je hele lichaam ten goede. Alles wordt van meer zuurstof voorzien.
  • En tenslotte, héél belangrijk, zelf zingen verhoogt je trillingen en verzet je gedachten.

 

Zelf zingen verzet je gedachten

 

Het is bekend dat je rustig kunt worden door naar goede muziek te luisteren. Het kan je helpen om een neerslachtige stemming om te buigen naar positiviteit. Dat je voelt dat je 'er weer tegen kunt'. Welnu, door zelf een lied te zingen werkt dat nog sterker. Elke cel van je lichaam is er namelijk bij betrokken als je zelf aan het zingen bent. Dit is dus een prachtig middel om te gebruiken als je al eens in een zwaarmoedige bui verkeert. En ook als je angstig, boos, bezorgd of gestrest bent. Probeer het maar eens. Ik heb het zelf meerdere keren toegepast. Dus ik spreek uit ervaring.

In een bepaalde periode van mijn leven had ik met zoveel angst te maken (ik werd gestalkt door een ex-vriend) dat ik het bijna niet meer aankon. Toen heb ik bewust naar bepaalde spirituele muziek geluisterd (ik dwong me er bijna toe) om mijn denken op een ander spoor te zetten. Ik zong uit volle borst mijn mooie mantra's. En wonder boven wonder, binnen zeer korte tijd (slechts enkele dagen) was de angst verdwenen. Met andere woorden: die was toen heel goed hanteerbaar.

 

Muziek verbetert dus je humeur. Je trillingen verhogen zich. Je voelt je lichter en fijner. Dus zing! Ook als je zogezegd 'niet kunt zingen'. Zet dat uit je hoofd. We hebben niet allemaal de muziekschool of het conservatorium gevolgd. Het is niet erg als je een toontje te hoog of te laag zingt. Als je vaker zingt, gaat het vanzelf ook al steeds beter. Zet dus je hart open en laat de klanken uit je opwellen. En nogmaals: kies liedjes met diepgang, met een mooie boodschap. Dit is een goedkope remedie om je over moeilijkheden heen te helpen. Zonder enige negatieve bijwerking. En zingen kun je bijna overal. Zoals onder de afwas, tijdens het fietsen, onder de douche, of als je je stoepje veegt. En het is ook nog aanstekelijk voor andere mensen. Want als ik mijn buurman hoor fluiten, dan word ik daar ook blij van.

 

Tip:

Maak je eigen tekst op een bestaande melodie.

Zie hiernaast de melodie van 'Vader Jacob'.

Vrijwel iedereen zal zich dit kinderliedje nog wel herinneren.

Let wel: elke regel zing je twee keer.

Op deze melodie kun je gemakkelijk de tekst van de vijf menselijke basiswaarden plaatsen. De vijf waarden (Waarheid, Rechtschapenheid, Vrede, Liefde en Geweldloosheid) die de basis van ons menselijk bestaan vormen en die de cursus op deze site ons leert. Dan kun je het als volgt zingen:

 

Vader Jacob, Vader Jacob.                                   Dat wordt dan:         LEEF IN WAARHEID, LEEF IN VREDE

Slaapt gij nog? Slaapt gij nog?                             Dat wordt dan:         EN IN LIEFDE, EN IN LIEFDE

Alle klokken luiden. Alle klokken luiden.             Dat wordt dan:         DAN BEN JE RECHTSCHAPEN, DAN BEN JE RECHTSCHAPEN

Bim bam bom. Bim bam bom.                               Dat wordt dan:         EN GEWELDLOOS, EN GEWELDLOOS.    

Is dit niet een mooi ezelsbruggetje om de vijf waarden uit je hoofd te leren? Je kunt het nog in canon zingen ook. En als je de vijf waarden in je hoofd hebt, en je voert ze uit in de praktijk, dan wordt alles alleen maar mooier. Voor jezelf en voor de wereld.

Zing, speel, dans, be happy!

Dit als 'tegengif' als het leven moeilijk is. Eventueel soms zelfs 'tegen beter weten in'.

Zo behoud je je kracht en wordt alles (veel) gemakkelijker om te dragen,

terwijl je toch je ogen niet sluit voor problemen die je hoort aan te pakken.

 

En om af te sluiten nog even een lief gedichtje dat ik lang geleden eens tegen kwam.

 

Ozo heppie

 

Ik voel me ozo heppie

zo heppie deze dag

en als je vraagt: wat heppie

als ik eens vragen mag,

dan zeg ik: hoe wat heppie,

wat heppik aan die vraag,

heppie nooit dat heppieje

dat ik hep vandaag?

 

Joke van Leeuwen

 

 

 

VicToria

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.