Donkere nachten gaan voorbij.....

Gepubliceerd op 2 september 2021 om 16:46

Soms komt er een bericht binnen dat erg schokkend is. Sorry, maar dit is een iets langer artikel geworden.

 

Geruime tijd geleden schrok ik heel erg toen ik hoorde dat een jonge moeder uit het leven gestapt was.  Ik kende haar als een verfijnde, gevoelige, zeer mooie en lieve vrouw. Zij liet een man en twee dochtertjes achter. Wat een tragedie!!! Wat had deze jonge moeder zover gedreven dat zij tot zoiets gekomen was? Hoe is het mogelijk dat ‘de nacht van de ziel’ zo donker en zwaar kan zijn dat je het niet te boven komt. Niet te bevatten!!!

Een goede vriendin van deze overledene sprak tijdens de uitvaart een laatste woord. Ze zei:

"We zouden op de avond van haar overlijden samen naar een lezing gaan: leven met God. (..….) Haar leven was een zoektocht. Ze zocht naar antwoorden op grote vragen, op levensvragen. Ze zocht onvoorwaardelijke liefde, ze zocht de ontmoeting met de Eeuwige. Met haar bijzondere fijngevoeligheid kon ze meestal uiterst genuanceerd verwoorden wat in haar leefde. Maar er waren ook periodes dat ze er niet toe in staat was. Dan was het heel stil in haar en rondom haar. (…….) Ze was vervreemd geraakt van de wereld waarin ze leefde, ze was niet meer in staat om erin te wonen. Voor haar bleek de trek naar de andere kant sterker. Wat in haar laatste uren van haar leven hier ook in haar is omgegaan, we weten het niet. We kunnen het niet weten. Laten we er dan ook niet over oordelen. Ik weet wel en heel zeker dat ze niet voor niets heeft geleefd. (….)”

 

Waarom plaats ik dit bericht hier?

 

Omdat er in 2021 behoorlijk veel mensen zijn die het ook echt heel moeilijk hebben. Gelukkig zijn er veel mensen die toch vol vertrouwen door de huidige gezondheidscrisis heengaan omdat de overheid zegt dat ze goed voor ons zorgt. Daar vertrouwen ze dan op. Maar ook heel veel mensen hebben grote vraagtekens en beleven door al die moeilijkheden en maatregelen een 'zware donkere nacht'. Je kunt je afvragen: 'Hoezo dan?' Omdat ik het volgende zie als ik de balans opmaak, zonder er verder te diep op in te gaan. En misschien is het een beetje schokkend om te lezen als je niet voldoende uit meerdere (onafhankelijke) bronnen geïnformeerd bent.

 

  • De hele wereld zit in een gezondheidscrisis. Er heerst echt heel veel angst voor het virus. Op t.v. hoor en zie je bijna niets anders. Mensen worden overspoeld door alarmerende  berichten die alleen nog banger maken. En inderdaad zijn veel mensen ziek geworden en ook overleden.  Logisch dat nabestaanden het hier heel moeilijk mee hebben.
  • Het midden- en kleinbedrijf kan financieel nauwelijks overleven vanwege de maatregelen die getroffen zijn om deze ziekte te bestrijden. Het zal je maar gebeuren. Er komt geen of te weinig geld binnen, maar je moet wel de hypotheek betalen en je gezin onderhouden. Geen wonder dat je dan met je handen in het haar zit. De financiële steun die de ondernemers van de overheid krijgen blijkt niet voldoende te zijn. Er zijn dan ook al veel bedrijven failliet gegaan. 
  • De mensen hebben wereldwijd veel van hun vrijheid moeten inleveren door avondklok, lockdowns. en nergens meer binnen mogen zonder mondkapjes. Mondkapjes die, zoals nu blijkt, behoorlijk ongezond zijn, want je ademt steeds je eigen uitademing in. Je cellen en organen krijgen te weinig zuurstof en dat heeft vroeger of laten zijn uitwerking.  Zo'n maatregel is eigenlijk ongehoord, want mensen hoeven niets te doen wat hun eigen gezondheid schaadt. Dat staat in de grondrechten van de mens beschreven.
  • Persoonlijk vind ik het heel vreemd dat het hele volk al deze maatregelen moeten volgen. Want bij mijn weten is het altijd nog zo geweest dat de zieke mensen in quarantaine geplaatst werden om besmetting te voorkomen. Dat is ook logisch. Maar nu is het hele volk de dupe.
  • De omgang van mensen onder elkaar is minder spontaan geworden, want men moet 1,5 meter afstand bewaren. Men mijdt elkaar uit angst. Dit heeft ongewenste psychologische effecten. En de vraag is of dit een afdoende maatregel is. Want deskundigen spreken elkaar zwaar tegen.
  • Mensen  worden zowaar tegen elkaar opgezet omdat iedereen een prik moet nemen, terwijl lang niet iedereen dat wil. En deze laatsten krijgen dan ook nog de schuld dat ze anderen zouden besmetten, terwijl dat volgens deskundigen (die geen kans krijgen om voor het grote publiek hun verhaal te doen) helemaal niet klopt. Dat geeft onbegrip, verwijdering en zelfs ruzie onder elkaar. Ook in gezinnen en relaties.
  • Zo gaat de samenleving er op alle fronten hard op achteruit. En dat gebeurt wereldwijd. Zelfdodingen blijken met 600% gestegen te zijn omdat men het niet meer aan kan of het niet meer ziet zitten. Vooral ook onder jongeren. Want als je jong bent wil je de wereld verkennen op verschillende fronten, en dat kan nu allemaal niet.
  • En het laatste punt dat ik noem (want er is natuurlijk meer) is dat veel van bovenstaande nauwelijks op het nieuws of in de kranten gemeld wordt. De censuur is heel groot. Je hoort bijv. heel weinig over het feit dat er wereldwijd miljoenen mensen zijn die demonstreren. Ze willen hun vrijheid terug. Ze willen zelf kunnen kiezen of ze wel of geen prik nemen. Ze vinden dat dit niet verplicht mag worden, want een mens is zelf de baas over zijn eigen lichaam. Maar zij worden wappies of complotdenkers genoemd. Ik denk echter  dat dit juist mensen zijn die de zaken onderzoeken. We willen toch allemaal de waarheid kennen? Want waarheid maakt vrij.

 

Elke 'zwarte nacht' gaat voorbij

 

Hoe het ook zij, of je van bovenstaande op de hoogte bent en het er wel of niet mee eens bent, het is geen wonder dat er op dit moment veel mensen zijn die de 'donkere nacht van de ziel' beleven. En voor deze mensen is dit artikel geschreven. Want weet dat elke 'zwarte nacht' voorbij gaat. Dat zou je moeten bemoedigen. Ook al duurt die nacht nog zo lang en al is hij nog zo donker. Alle zware (onweer)wolken drijven eens over. Helaas duurt de 'bui' waarin we nu zitten al wel 1,5 jaar. Toch dienen we vol te houden en moedig te zijn. Want de I Tjing (het Chinese orakelboek) zegt dat wanneer een mens hoop en moed verliest, dat het ergste is wat hem kan overkomen. Dat is zelfs erger dan dat je het leven moet laten.

Dit laatste heb ik nooit vergeten. En ik denk dat de I Tjing gelijk heeft, want als je de moed verliest dan leef je als een 'levende dode'. En dat is geen leven. Het advies is dan ook om nooit op te geven, ongeacht wat de problemen zijn. Op een gegeven moment kan het niet anders dan dat de nieuwe dageraad zich aandient. En Churchill heeft ooit eens gezegd: “You never, never, never give up!”

En daarmee won hij de oorlog.

 

Misschien ben je een vechter zoals Churchill. Dat je je niet neerlegt bij problemen, maar dat je gepaste acties onderneemt. Dat doet goed. Want dan kan je energie zich daarop richten.

Maar misschien ben je iemand die 'vlucht'. Dat je dus je ogen en oren dichthoudt omdat je het allemaal niet wilt of kunt aanzien. Misschien zoek je juist extra leuke dingen op als afleiding.

Maar het kan ook zijn dat je verstart. Dat je de problemen zo groot vindt dat je tot niets meer komt.

Tot welke categorie je ook behoort, weet dat aan elke periode een einde komt. En dat het leven behalve heel moeilijk, tegelijkertijd ook heel mooi kan zijn. Hoe dat zit, dat lees je hieronder.

 

Hoe kun je het beste met dit alles omgaan?

 

Ongeacht hoe je over deze crisis denkt, of je een wappie bent of niet, of als je in zo'n donkere nacht zit door wat voor oorzaak dan ook, blijf vooral rustig en steek een lichtje aan. Met dat lichtje bedoel ik: zoek je Ziel op. Dat is je innerlijke Licht. Leer te leven vanuit het Licht van je Ziel. Zo kom je elke crisis te boven. Op de foto hiernaast is het nog maar het lichtje van een kaars dat de duisternis verdrijft. Kun je nagaan wat er gebeurt als je leeft vanuit het Licht van je Ziel. Dat is zoveel sterker.

 

In de cursus Karaktervorming op deze website wordt gesproken over hoe je je Ziel kunt ontdekken en vanuit haar kunt leven. Je Ziel kun je ook je innerlijke Godsvonk noemen, je Hoger Zelf, je Betere Ik, het Licht in jou, of nog anders. Het is in ieder geval DAT in jou dat jou doet leven. Het is de Levenskracht in jou. De levensenergie.

Als je je vereenzelvigt met de levensenergie, dus met de Ziel in jou, dan bevindt je je in een zeer hoge trilling. En dan hebben de lage trillingen van de problemen (zorgen, angsten, verdriet e.d.) veel minder of zelfs geen vat op jou. Maar voordat je die kunst meester bent (in meer of mindere mate - want dat is een groeiproces), dien je vooral rustig te blijven. En dien je ook te blijven geloven dat de oplossing onderweg is. Dus positief denken. Zo behoud je ook je kracht.

 

Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn om in een hoge(re) trilling te blijven. Maar met vallen en opstaan leer je het steeds beter. Je manier van denken is cruciaal. Die vervult in deze een sleutelrol. Want door positief te blijven denken houd je de trillingen hoog. Bijv.: blijf je focussen op oplossingen en dingen die wel goed zijn. Blijf vertrouwen dat we geholpen worden en dat de redding nabij is. De hoge trillingen van het positieve denken zijn zo belangrijk, omdat zij de lage trillingen absorberen.

Ter vergelijking: als je een donkere kamer binnengaat (is lage trilling) en je gebruikt een lamp (is hoge trilling), dan blijft er van de duisternis niets over. Het omgekeerde bestaat niet. Je kunt het licht in een kamer niet verdrijven met een duistere lamp.

 

Om er voor te zorgen dat je in je hoogst mogelijke trilling verblijft dien je dus te leren leven vanuit je Ziel. De Ziel is namelijk Licht in zichzelf. Daarmee overwin je elke crisis. Dus ook elke donkere nacht. En het is zelfs ook nog eens zo dat wanneer je in de hogere trillingen verblijft, je alleen daarmee al helpt om de problemen op te lossen. 

 

In mijn ogen bestaat de 'donkere nacht van de ziel' eigenlijk niet. Ook al wordt het zo genoemd en gezegd. Want omdat de Ziel zelf Licht is kent zij geen nacht. Maar het duister heeft haar zozeer ingekapseld dat zij niet meer kan stralen. Dat duistere dient dus verwijderd te worden. En dat betekent dat je je angsten, zorgen, verdriet, wanhoop, boosheid e.d. achter je hoort te laten. Vooral ook de angst, want die verlamt een mens. En angst is ook de grootste hindernis om in het Licht van je Ziel te kunnen komen. Laat je dus geen angst aanpraten. Bekijk geen nieuwsberichten meer die angst verspreiden, maar zoek berichten die de waarheid verkondigen. Doe je eigen onderzoek. Als je berichten binnenkrijgt die met het waarheidsgevoel in jezelf resoneren, dan voel je zelf wat je wel of niet kunt geloven. Want in elk mens woont de waarheid in de ziel. Die dient aangeraakt te worden.

 

Wat mij erg aanspreekt is een vers uit de Dhammapada (een boeddhistisch geschrift).

Dit geeft mij heel veel moed. Misschien resoneert het ook in jou.

Dat 'ik' waar dit vers het over heeft is natuurlijk niet je ego-ik maar je Ziele-Ik.

VicToria

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.