Nuttige weetjes

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 00:26

Nuttige weetjes zijn altijd wel welkom.

 

Meestal hebben nuttige weetjes betrekking op praktische zaken, maar hier gaat het om tips om innerlijk te kunnen groeien.

Doe er je voordeel maar mee.

 

 

Stop met piekeren

Iemand vertelde zomaar even tussen neus en lippen door dat piekeren totaal overbodig is. Het is verspilling van tijd en energie. Want als je zit met iets wat je bezighoudt, kun je het volgende doen. Je vraagt je af:

“Is dit een probleem voor mij? “

Als het antwoord ‘nee’ is, kun je meteen al lekker gaan slapen, want er is dus geen sprake van een probleem.

Als het antwoord ‘ja’ is, dan vraag je je af:  “Kan ik het oplossen?”

Als dat ook ‘ja’ is, heb je dus evenmin een probleem, want je kunt het oplossen en hoef je dus niet te piekeren.

Maar als dat ‘nee’ is, dat je het niet kunt oplossen, laat het dan ook maar meteen los want je kunt het toch niet oplossen. Je hebt dan dus ook geen probleem en kun je eveneens lekker gaan slapen.

Waarom dan nog piekeren?

Dat is nooit de oplossing!

Wat een wijze les!

 

 

Be happy !!!

Vier mannen spraken over vrouwen. Op de vraag of mannen vrouwen gelukkig willen maken, antwoordden ze alle vier volmondig ' ja'.

Waarom?

'Omdat', zei een van hen heel liefdevol, 'ze dan op hun mooist zijn'.

Dus dames: 'be happy', gewoon al vanuit jezelf.

Filter eerst

Een man kwam bij Socrates op bezoek en zei: “Luister, ik moet je iets belangrijks over je vriend vertellen.”

“Wacht even”, onderbrak de wijze. “Heb je dat wat je me wilt vertellen al door de drie filters laten gaan?”

“Welke drie filters?”

“Luister: het eerste filter is dat van de waarheid. Heb je je van de waarheid van de zaak verzekerd?” “Nee, ik heb het van anderen gehoord.”

“Welnu: het  tweede filter is dat van het goede. Komt de noodzaak van het doorgeven van het bericht uit je hart?” De man moest zwijgen.

“Het derde filter tenslotte is dat van de nuttigheid. Geloof je dat dit bericht voor mijn vriend of voor mij nuttig zal zijn?”

De man draaide zich sprakeloos om en ging weg.

 

Hanengekraai?

Hier hebben we een bijzonder plaatje dat we symbolisch kunnen bekijken. Wat vind je van die grote ‘haan’ met zijn  aktetas? Hij draagt dus verantwoordelijkheid. Zouden zijn woorden inhoud hebben of zouden ze op hanengekraai lijken? En de kippen die er maar achteraan lopen?

 

Loze woorden, veel gekrakeel, haantjesgedrag? Waar doet ons dat aan denken?

Tja, als we het zelf maar beter doen. Toch?

 

 

 

Wijsheid van een indianenvrouw

“Kijk”, zei ze, “deze zonnebloem komt uit één zaadje. Als het zaadje zuiver is en vol zonnekracht, kan de bloem leven doorgeven aan vele andere zaadjes. Deze bloem staat altijd met haar gelaat naar de zon, zodat de zaadjes zo vol mogelijk worden. Zo gaat het ook met ons. Wij zijn als een zaadje. Als zaad moeten we zuiver zijn en vol zonnekracht. Dan zullen we eens onze zonnekracht neer kunnen leggen in vele andere zaden. Het gaat bij ons niet om de fysieke zon maar om het Licht van de Grote Geest.”

 

De telefoonrekening

Vader krijgt de telefoonrekening onder ogen en schrikt ervan, want de rekening is extra hoog. Hij roept het hele gezin bij elkaar en zegt: “Zo'n telefoonrekening, dat kan echt niet meer. Daar moeten we iets aan doen. Hoe komt het trouwens dat er zoveel gebeld wordt? Wie doet dat? Want ikzelf bel niet zoveel. Ik telefoneer bijna altijd vanuit mijn werk.”

Moeder reageert met: “Ik gebruik ook altijd de telefoon op mijn werk. Dus aan mij ligt het ook niet.”

Daarop zegt de dochter: “Maar ik ben ook niet de schuldige, want ik voer mijn telefoongesprekken vanuit mijn stageplaats.”

Hierop richt iedereen de blik op de Poolse huishoudhulp. Die zegt verwonderd: “Wat is er nu plotseling mis? Iedereen belt hier toch vanuit zijn werk?”

 

Je kunt deze tekst als een grapje beschouwen, maar er zit een wijze les in. Want dit is nu juist de mentaliteit die onze economie geen goed doet. En dat geldt voor alle mensen, van hoog tot  laag. Het is niet nodig om dit verder uit te leggen, nietwaar?

Bovendien is dit geen rechtschapen gedrag. Want in feite besteel je een ander.

 

Onbetaalbaar

Maak je niet ongerust als je je kinderen niet alles kunt geven wat zij willen of waarvan jij droomde.

Geef hen gewoon het beste van jezelf. Dát is onbetaalbaar.

 

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.