Gehechtheid en smart

Gepubliceerd op 6 februari 2022 om 00:16

Gehechtheid brengt smart met zich mee. Hoezo???

 

Als je jong bent en nog naar school gaat, kun je vrij op je twee benen op de aarde rondhuppelen. M.a.w. je hebt nog geen lasten om te dragen. Maar als je trouwt, dan word je zogezegd viervoetig. En als je dan samen met je partner een gezin sticht en een kindje krijgt, dan heb je zes voeten. Zo word je al aardig in je bewegingsvrijheid beperkt. En hoe meer voeten je moet voortbewegen, hoe lager je snelheid zal zijn en de greep op de grond ook sterker is. Een duizendpoot kan nog slechts kruipen. Steeds meer obstakels, steeds meer handicaps. En dan wordt het huis ook nog eens volgestopt met banken, stoelen, tafels, bedden en allerlei luxe artikelen.

Dat alles maakt dat je je nog moeizamer kunt bewegen. Moet je eens zien hoe je op korte tijd aan veel zaken vast bent komen zitten, m.a.w. gehecht geraakt bent.

Maar……... gehechtheid brengt smart met zich mee. Want als je tenslotte met de dood te maken krijgt, dan zul je alles en iedereen moeten achterlaten. Je kunt niets meenemen. En dat idee doet pijn en bezorgt je veel verdriet. We zouden het dan ook anders kunnen/moeten doen. We zouden al tijdens ons leven kunnen leren om minder gehecht te zijn. Of beter nog: helemaal onthecht te worden. Hoe doe je dat?

De lotusbloem is hier een mooi voorbeeld voor

De lotusbloem drijft op het water, niet er in. Ze heeft water nodig om te groeien, maar ze laat zich door nog geen enkele druppel van binnen natmaken. Op soortgelijke wijze zouden wij ons in de wereld moeten voortbewegen.

De uiterlijke wereld hebben we nodig om te groeien in het 'goed-mens-zijn', maar laat hem niet in je komen. Geef de wereld geen hogere status dan wat hij waard is. En zie hem zeker niet als het belangrijkste.

Geniet  en houd van alle lieve mensen en zaken en zorg er goed voor, maar zit er niet aan vast. M.a.w. wees er niet aan gehecht. Dat is een innerlijke houding die je vrij maakt, terwijl je evengoed heel zorgzaam en liefdevol kunt zijn.

Op die manier beweeg je je heel veel lichter door het leven.

 

-------------------------------------------

 

En dan hier als extraatje nog wat

Pareltjes levenswijsheid

 

Wat je bent, straal je uit. Wat je hebt, verlies je weer.

 

 

Tegen hoge kosten titels behalen en dan vanuit intellectuele hoogmoed minachting voor je ouders koesteren is geen teken van hoge ontwikkeling.

 

Opeenstapeling van geld brengt vaak arrogantie en een reeks andere ondeugden voort.

 

Je moet niet op vrede en geluk rekenen terwijl je foute dingen doet.

 

Je kunt je best één voelen met anderen, terwijl je toch met elkaar van mening verschilt.

 

Als je loslaat wat je verdriet doet, heb je twee handen vrij om het geluk te ontvangen.

 

Mensen struikelen niet over bergen, maar over molshopen.

 

Wanneer het ego sterft, ontwaakt de ziel.

Verminder behoeften, leef simpel. Dat is de weg naar geluk.

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.