Engelen

Gepubliceerd op 26 december 2020 om 18:25

Wat is er passender in deze tijd van het jaar dan om eens stil te staan bij engelen. Het eerste wat we dienen te beseffen is dat zij er niet alleen zijn tijdens kerst, maar het hele jaar door. En deze engelen hebben het nog druk ook.

Wie zijn deze engelen? Dat zijn voor mij alle mensen die 'moederen'. Dat zijn engelen zonder vleugeltjes. Ze lopen gewoon hier midden tussen ons op aarde rond. Dat zijn alle mannen en vrouwen die (ongeacht of ze ook zelf moeder of vader zijn) steeds oog hebben voor de noden van anderen. Ze helpen, leiden, beschermen, steunen, troosten, hebben geduld en zijn aandachtig. Ze zijn een steun en toeverlaat en zullen de ander steeds vanuit liefde tegemoet treden.

"Moederen" is een prachtig woord. Als je het woord 'moederen' hoort, wie komt er dan het eerst in je gedachten? Waarschijnlijk je eigen moeder? Alle rechtgeaarde moeders zijn toch als een engel voor hun kinderen? Uit diep respect voor alle moeders  is dit artikel geschreven. Zij komen dus niet alleen met kerst openlijk tevoorschijn, nee, ‘moeder-engelen’ zorgen en beschermen ons elke dag, elke minuut, elke seconde. Waar lazen we dat ook al weer, dat moeders de beschermengelen van de wereld zijn?

En zoals gezegd zijn er ook vader-engelen die ‘moederen’. En vrouwen en mannen die geen kinderen hebben maar eveneens ‘moederen’. Het is het ‘moederen’ dat de  wereld draagt. ‘Moederen’ is liefhebben, is zorgen, is geduldig zijn en blijven steunen en motiveren. ‘Moederen’ is blijven vertrouwen en steeds weer nieuwe kansen bieden…...

Zeg nou eerlijk, al is de wereld nog zo hard en stoer, geen mens kan zonder dat er voor hem/haar ‘gemoederd’ wordt.  Zeker niet als je klein bent. Hoe vaak is het niet gebeurd dat zelfs een soldaat op het slagveld in zijn laatste snik nog om zijn moeder vraagt?

 

Wie is jouw grootste 'moederende' engel?

En misschien ben je er zelf ook wel een?

En 'moederen' mag je ook op tijd voor jezelf, zonder egoïstisch te zijn.  Want dan blijf je in je kracht en kun je blijven 'moederen'.

En onze samenleving moet onze 'moeder-engelen' niet zo zwaar belasten met zoveel taken buitenshuis. Dat hoort een vrijwillige keuze te zijn. Het 'moederen' is het meest belangrijke. Want dat draagt niet alleen het individu, maar het hele gezin, en zelfs de hele samenleving.

Laten wij het 'moederen' in ere herstellen. Dat is o zo belangrijk! Het is geen tweede-keus-job. Nee, het komt op de eerste plaats.

 

VicToria

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.