Het werkt écht!

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 14:32

Dikwijls krijgen we wijze lessen voorgeschoteld via iemand die ons iets zegt of via iets dat we zien.

Dierenliefhebbers zullen waarschijnlijk de tv-uitzendingen van Cesar Millan wel kennen, de Mexicaan die in Amerika furore heeft gemaakt als misschien wel de meest beroemde hondenfluisteraar. Cesar, de dog whisperer, leert ons dat we zelf eigenlijk altijd in een kalme/assertieve energie zouden moeten zitten omdat we daarmee het beste een roedel kunnen leiden. En hij zegt dat deze energie niet alleen wordt opgepikt door honden, maar ook de mensen om ons heen. Dus door kinderen, vrienden, collega’s en anderen.

Als er zich problemen voordoen bij de hond, is het meestal juist het baasje dat nieuw gedrag nodig heeft. Die moet immers leren om in die kalme assertiviteit te blijven, omdat dat het uitgangspunt is. Maar over het algemeen blijkt het gemakkelijker te zijn om de hond nieuw gedrag aan te leren dan het baasje.

Welnu, met de wijze adviezen van Cesar ben ik aan de slag gegaan. En het blijkt dat dit uitstekend werkt. En dan kan ik niet anders dan mijn enthousiasme delen met de lezer van deze blog.

Wat gebeurde er?

Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje met het verzoek of ik het aandurfde om op acht honden te passen in plaats van de gebruikelijke twee. Drie bevriende stellen, die dus allemaal meerdere honden hadden, waren uitgenodigd op een barbecue, maar ze konden de honden niet alleen achterlaten. Die honden waren bovendien ook allemaal vreemd aan elkaar.  Ik was helemaal niet gewend om op een roedel honden te passen, dat was nieuw voor mij. Maar omdat ik weer net een uitzending van de hondenfluisteraar bekeken had, en dus helemaal in de goede sfeer zat, stemde ik toe. Ik voelde me sterk. Ik zou dat zeker kunnen. Daarvan was ik overtuigd. Ik zou beginnen om bij het binnenkomen de honden niet aan te kijken, niet aan te raken en er niet tegen te spreken. Kortom: negeren! Ze zouden zelf nieuwsgierig moeten worden en naar me toe moeten komen. Zo gezegd, zo gedaan. Met de twee grote zwarte honden had ik totaal geen moeite. Dat waren goedmoedige speelse lobbesen. Maar bij de drie jack russeltjes, waarvan er twee bijtertjes waren, moest ik heel alert zijn terwijl ik toch kalm diende te blijven. Dan waren er twee bangeriken die beschermd moesten worden tegen de bijtertjes. Dat waren de papillon en de chihuahua. En tenslotte was er de beagle die hevig verliefd was op een van de grote zwarte honden die hij dan ook niet met rust liet. Dat was mijn roedel en ik was de leider. Ik moest dus mijn leiderschap waarmaken.

 

Om een lang verhaal kort te houden: ik bleef kalm/assertief, de hele lange avond vanaf 16.00 uur tot ruim na middernacht. Telkens als een bijtertje aanstalten maakte om problemen te veroorzaken, was ik hem voor. (Daar moet je dus assertief voor zijn.) Ik paste de kunstgrepen van Cesar toe. Mijn hele roedel was rustig.

Toen ik versterking kreeg van iemand om de honden uit te laten, want 8 stuks was toch wel teveel voor mij alleen, was er niet één hond die vervelend deed. Toen die persoon aanbelde werd er zelfs niet geblaft en er was niet één hond die tegen hem opsprong. De mond van de persoon die binnenkwam viel letterlijk open van verbazing bij het zien van de rustige situatie die hij aantrof. Ja, ik was de perfecte roedelleider. De hele roedel gehoorzaamde mij. Ik was, achteraf bekeken, zelf totaal verbouwereerd dat de hele avond zo goed verlopen was. Ik had het gepresteerd!!! Maar ik was wel doodop daarna. ‘t Had me dus nog teveel inspanning gekost om steeds kalm en assertief te blijven. Maar ik weet nu wel dat het werkt! Dat het écht werkt! 

 

Nu ik dit ervaren heb ga ik door met oefenen, zodat het makkelijker wordt  om kalm/assertief te blijven. Want dat is niet alleen goed voor mezelf, maar ook voor de mensen en de dieren om mij heen. En als ik (‘oud vrouwtje’) dat kan, kan de lezer dat ook. Probeer het eens uit hoe het voelt om een kalme assertieve (roedel)leider te zijn. Ongeacht of je 'roedel' nu bestaat uit lieve dieren of uit lieve kinderen, of zelfs uit lieve collega's, werknemers, en anderen. 

 

Dit was een prachtige ervaring. Die gun ik iedereen.  En:                    

VicToria

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.