Beter af met minder verlangens

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 18:09

Mensen met veel verlangens zijn eigenlijk arme mensen.

Met verlangens bedoel ik hier natuurlijk niet dat je geen doel voor ogen mag hebben om na te streven, zoals het behalen van een diploma of iets dergelijks, want dat heb je gewoon nodig om je leven vorm te geven. Nee, met verlangens bedoel ik allerlei wensen die je kunt hebben en die je liever gisteren nog vervuld zou zien dan vandaag.

Het gekke is echter dat wanneer een bepaald verlangen vervuld is, er weer een nieuw verlangen de kop op steekt. Men zegt ook wel: "Het bezit van de zaak is het einde  van het vermaak." Dus eigenlijk willen mensen steeds weer iets te verlangen hebben, want anders is het leven zo saai........ 

De commercie stimuleert dit verlangen heel erg. Of kweekt het zelfs aan als het er niet mocht zijn. Alle reclames zijn daarop gericht. Ze kunnen het zo mooi verkopen dat je denkt dat je 'het' moet hebben omdat je anders niet gelukkig zou zijn.

Als het verlangen er eenmaal is, dan moet dat bevredigd worden. Dat geeft zo'n heerlijk gevoel, dat je dat steeds opnieuw  wilt ervaren. Daarom blijven de mensen verlangens houden. Maar helaas, de bevrediging die je geniet is maar van korte duur. Dus eigenlijk word je voortdurend ook weer teleurgesteld. Vandaar dat je steeds weer opnieuw iets wilt om weer bevredigd te kunnen worden. Dus ........ wéér een borrel, wéér een sigaret........, wéér drugs........., wéér seks.........., wéér een film.........., enz.

Dit gebeurt zo met kleine maar ook met grote dingen. Maar al te vaak is het zo dat hoe meer men heeft, hoe meer men hebben wil. Maar uiteindelijk kun je blijven wensen wat je wilt, je zult toch nooit voldoende bevredigd worden. Het voldoet dus niet om die verlangens te blijven vervullen. Het is een doodlopende weg. Totdat......... je omkeert en beseft dat er alleen maar bevrediging te vinden is in het eigen Zijn. Blijkbaar is dat het enige dat diepe en blijvende bevrediging schenken kan.

Maar wat is dat nu, dat 'Zijn'?

Dat is gewoon zijn Wie je bent. Leven vanuit jouw Zelf (je Ziel), zoals in de cursus op deze site te lezen is. Wetende dat al het andere eigenlijk alleen maar zinsbegoocheling is. In feite de moeite niet waard.

Bevrediging vinden in het Zijn is blijvend. Dat is genieten op een zeer speciale en alomvattende manier. Dat is tevreden zijn met 'niets' en toch genieten van alles wat de natuur en het leven je geeft, maar dan op de juiste wijze. Maar de verlangens daarnaar zouden we moeten laten vallen. De 'mooie boeken' vertellen ons dat dan alles wat we nodig hebben, vanzelf naar ons toe komt.

Als je leeft vanuit je Zelf, ben je meteen ook in het hier en nu. Dan ben je sowieso tevreden, blij en gelukkig. In feite is er niets anders dan 'Zijn'. Ongeacht in welke tijd we leven. Ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt.

Leven vanuit je Zelf is de oplossing voor alles.

 

VicToria

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.