Onbegrip

Gepubliceerd op 26 maart 2021 om 18:17

Mensen hebben dikwijls snel een oordeel klaar. Ze kunnen soms zo bruut, zo lomp, zo wreed en onrechtvaardig zijn.  Maar hoe komt dat?

Dat komt omdat ze zich niet in de situatie van de ander verdiept hebben. Ze hebben niet in de ander zijn schoenen gelopen. Als ze dit wel zouden doen, al is het maar voor enkele minuten, dat ze dus proberen in te voelen en in te leven hoe dat voor die ander moet zijn, dan zouden ze beseffen dat ze het zelf waarschijnlijk veel slechter zouden doen. Pas dan zal zich begrip kunnen ontwikkelen, evenals geduld, zachtheid en tolerantie. 

Deze invoeloefening kan iedereen doen. Verplaats je echt eens in die ander, en vooral in die mensen die onaangenaam tegen je zijn. En in mensen waarmee je moeilijk door één deur kunt. Je zult merken, beetje bij beetje dat je hen beter gaat begrijpen. Misschien ga je in plaats van je te ergeren, gekwetst te voelen of onaangenaam te zijn, zelfs van hen houden. Dat lijkt een (te) grote stap te zijn, maar toch.......!

 

Stap 1 is dat je dit artikel nu gelezen hebt. Stap 2 is dat je de oefening ook letterlijk gaat doen. Je zult versteld staan wat een eye-openers je dat kan opleveren. En weet je, als jij jezelf zo opstelt naar een ander toe, dan zend je daarmee een signaal de kosmos in dat anderen ook meer begrip voor jou zouden kunnen opbrengen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Toch? Want  wat je uitstraalt (dus wat je intenties zijn, wat je denkt en doet), keert vroeger of later versterkt naar je terug.