Oeps

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 22:50

Regelmatig wordt er gezegd dat een volk die heersers krijgt die het verdient. Oeps, dat wil nogal wat zeggen.

 

Omraam Mikhaël Aïvanhov spreekt ons toe. Hij zegt:

"Als het gaat om het geluk van een volk is de verantwoordelijkheid van de leiders uiteraard groot. Maar ook het volk moet iets doen om leiders aan te trekken die rechtvaardigheid, voorspoed en vrede zullen doen heersen. Dat is de les in dit verhaal."

Er was eens een koninkrijk waar alleen maar ongeluk heerste: hongersnoden, epidemieën, opstanden..... De koning die verontrust was en niet wist wat hij moest doen om die rampen te verhelpen die ook zijn macht bedreigden, liet een wijze komen. En die zei tot hem:

"Majesteit, uzelf bent de oorzaak van deze situatie; u leeft in luxe en losbandigheid. U bent vaak hard, onrechtvaardig en wreed. Daarom blijven er rampen komen over uw volk."

Vervolgens wendde de wijze zich tot het volk en zei: "Als jullie lijden, hebben jullie dat aan jezelf te wijten. Leven jullie een redelijk leven? Zijn jullie eerlijk, rechtvaardig, geduldig tegenover elkaar? Nee, en daarom hebben jullie een vorst aangetrokken die net zo is als jullie."

Zo leggen de wijzen de zaken uit. Als een heel volk besluit in het licht te leven, stuurt de Hemel hun edelmoedige en eerlijke leiders die hun alleen maar zegeningen zullen brengen. Maar als een volk geregeerd wordt door mensen, die niet in staat zijn goede beslissingen te nemen, moet het weten dat het vooral zelf daar voor verantwoordelijk is.

 

Ja, wat Aïvanhov zegt dat is nogal wat. Hebben wij een regering die goede beslissingen neemt? Heel veel mensen zullen zeggen 'nee'! Maar leven wij (als volk) in het licht? Het antwoord hierop is eigenlijk ook 'nee'. Of niet? Moeten wij misschien niet met onszelf aan de slag om dingen goed (of beter) te doen die we anderen verwijten? Zodat we betere leiders aantrekken?

Er is dus werk aan de winkel. Jazeker! Bij de een wat meer, bij de ander wat minder. Maar de wereld verbeteren begint echt bij onszelf. En we willen toch betere leiders? Leiders die we kunnen vertrouwen, die hun woord houden, die eerlijk en rechtschapen zijn, die de mensen ten dienste zijn en niet andersom. Zulke leiders hebben we heel hard nodig, want de mensen snakken naar rust, vrede en welvaart op de hele wereld. Het karakter van zo'n leider kunnen we niet veranderen. Maar dat van onszelf wel. Daar kunnen we allemaal meteen mee beginnen. En dan krijgen we misschien nog sneller dan we denken ook betere leiders.

 

Hieronder een eerste tip om te beginnen onszelf te verbeteren (mocht dat nodig zijn).

 

Brothers and sisters are different flowers from the same garden.

Broers en zussen in een gezin, en zeker ook de mensen in een samenleving, kunnen heel verschillend zijn. Ze kunnen samen veel plezier maken, maar soms ook heel veel ruzie. We zouden moeten begrijpen dat we allemaal als 'andere bloemetjes' zijn maar wel in dezelfde tuin staan. Als we beginnen met van elkaar te accepteren dat we verschillend zijn en ieder in zijn waarde laten, gaat het plotseling veel beter.

En als we dan ook nog allemaal ons best doen om te leven volgens de vijf menselijke basiswaarden (waarheid, rechtschapenheid, vrede, liefde en geweldloosheid), dan krijgen we een hemel op aarde. Dan leven we in het licht.

Geloof je het niet? Probeer het maar eens uit.

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.