De reis van je leven

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 00:45

De meeste mensen vinden het wel fijn om te reizen. Om dingen te zien en te ontdekken. 

Maar de belangrijkst reis die je kunt ondernemen is de reis naar jezelf. Sterker gezegd: het is de enige reis die er echt toe doet. Want waar je ook naar op zoek bent, via een reis of anderszins, de reis naar jezelf brengt je naar je doel. De reis naar jezelf is dus dé reis van je leven.

 

Mensen doen graag dingen waarvan ze denken weer wat gelukkiger te worden. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk. Lekker genieten als je de tijd en het geld daarvoor hebt. Maar waar dit artikel de aandacht op wil vestigen is dat we dat geluk eigenlijk op de verkeerde plaatsen zoeken. We zoeken het altijd ergens buiten ons. Dus in een mooie reis, via een lekker etentje, iets moois kopen, een ontroerende film kijken, enz. Alweer: op zich is daar niets mis mee.  Maar het vervelende is dat je na die leuke activiteit dat geluk maar eventjes kunt vasthouden. Het raakt op de achtergrond, dus je hebt weer wat nieuws nodig om weer (eventjes) gelukkig te kunnen zijn........

 

Dus zoeken we het geluk dan toch op de verkeerde manier of op de verkeerde plek? Volgens de wijze boeken 'ja'! We zouden het geluk in onszelf moeten zoeken. Want als je dat daar aanboort ben je voortdurend, dus blijvend en diep gelukkig.

 

Er zijn veel mensen die wijsheid (dus ook geluk) zoeken in het lezen van boeken, het voeren van gesprekken, het volgen van workshops, het maken van pelgrimstochten, het bezoeken van bedevaartoorden e.d. Ook nu weer:  niets mis mee. Je kunt er veel van opsteken. Maar ook deze mensen zoeken nog steeds op de verkeerde plaatsen. De diepe en echte wijsheid (dus ook het geluk) ligt alleen maar in je binnenste. Luister daarom naar je innerlijke Leraar. Hij leidt je tot het doel, want Hij is het doel. Je bent het Zelf!

Dit 'Zelf' wordt geschreven met een hoofdletter. Want met dit Zelf wordt je ZielZelf bedoeld. Niet je ego-zelf.  Dat is een groot verschil. Het gaat dus om je 'betere Ik', ofwel je Hoger Ik'. Dit Zelf wil altijd het beste voor alles en iedereen. Dus ook voor jou. Het ego-zelf denkt vooral eerst aan eigen gewin, je kleine zelf op de eerste plaats zetten, is egoïstisch van aard, enz.

 

Als je zoektocht naar het geluk ergens buiten je uiteindelijk niet blijkt te voldoen, ga je het misschien in je innerlijk zoeken. En yés, daar ben je op de juiste plaats. Het is een reis van jezelf naar jeZelf. Het is dus een reis van je kleine ego-zelf naar je grote ZielZelf. Je kunt misschien ook wel zeggen: het is een reis van je hoofd naar je (spirituele) Hart. In je hoofd bedenk je van alles, dat is naar buiten gericht. Maar in je spirituele Hart, dus binnenin je, daar vind je het. Daar voel en weet je alles. Daar is zuivere Liefde. Beter gezegd: dat is zuivere Liefde.

 

Een oudere heer, met zijn vrouw net terug van alweer een vakantie, zei het heel treffend: "We kwamen weer terug in Nederland en ik dacht: "Is dat het nou? Is dat alles in het leven?" Met andere woorden: hij stond op het punt om de zoektocht naar buiten te beëindigen. Was hij nu klaar om naar binnen te gaan?

Misschien  net zoals jij en ik?

 

Je innerlijke Leraar leidt je tot het doel,

want Hij is het doel. Je bent het Zelf!

De reis van je leven is een reis

van jezelf naar jeZelf

 

 

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.