Goede zaadjes zaaien

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 21:51

Ben je toe aan een nieuw goed voornemen? Dan kan de  moraal van bijgaande metafoor daar heel goed voor gebruikt worden.

 

Stel je voor dat je in het bezit bent van een akker. Als je daarop tegelijkertijd goed en slecht zaad zaait, groeien die twee samen op, want de aarde voedt alle zaden. Je kunt niet tegen de aarde zeggen dat ze de slechte zaden zou moeten verstikken en alleen de goede zou moeten laten groeien, want ze zal je antwoorden: "Ik begrijp niet wat je bedoelt. Ik geef alles dezelfde kansen om te groeien. Ik maak geen onderscheid. Voor mij is alles goed. De goede zowel als de slechte zaden krijgen alle voeding die ze nodig hebben. Ik bescherm ze beide."

De Tao Te Ching zegt:

"De hemel is goed voor alles. Doet niemand kwaad."

Dus behalve dat de aarde alles gelijk behandelt, zo geeft ook de hemel regen en zonneschijn aan de goede én kwade zaden, en aan goede en kwade mensen.

 

Met onze gedachten gebeurt er iets soortgelijks. Als je goede gedachten verspreidt, zal de natuur ze voeden en versterken. De oogst zal schitterend zijn. Maar de natuur zal ook je slechte gedachten voeden, want de slechte zaden hebben eveneens de vrijheid om te groeien. Tot wanneer?

Totdat ze geoogst worden. Pas op dat moment zal de akkerbouwer opdracht geven het onkruid te verbranden en de zolder te vullen met het goede graan. Het kwade zal dus net als het goede groeien, maar het is aan de mens om het kwade niet te zaaien.

Zo is dankbaarheid een prachtig zaadje.

 

 

"Wees dankbaar voor wat je hebt, dan zul je uiteindelijk meer vergaren. Als je focust op wat je niet hebt, dan heb je nooit en te nimmer genoeg." (Bron onbekend)

 

"Als het enige gebed dat je ooit in je hele leven zegt 'dank je' is, dan is dat genoeg."

Meister Eckhart (filosoof en theoloog in de Middeleeuwen).

 

"Mensen die een vervuld leven leiden, zijn degenen die vieren wat ze hebben."

Richard Carlson (psycholoog en auteur)

 

"Als je dankbaar bent, verdwijnt angst en komt overvloed tevoorschijn."

Albert Schweizer (arts, theoloog en filosoof)

Iedereen kan beginnen met het zaaien van goede zaadjes

 

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.